Blogg

 

Under tidigt 80-tal blev heltäckningsmattan omåttligt populär och lades in i vart och vartannat sovrum. Kvalitén var ofta undermålig och inom loppet av bara några år fick den tidigare så populära mattan istället dåligt rykte. De senaste åren har heltäckningsmattor åter kommit i ropet och den här gången har framsteg gjorts på flera fronter. Materialen som används idag är både hållbara och lätta att sköta och hålla efter. Skulle olyckan vara framme och mattan får en fläck, finns effektiva rengöringsmedel som löser problemet åt dig. Men innan det stora artilleriet dras fram går det bra att prova några enklare metoder först.

 

 

Ju tätare en heltäckningsmatta är desto lättare är den att rengöra, likaså blir den svårare att hålla rent ju längre lugg den har. Moderna heltäckningsmattor är ofta relativt täta med kort lugg vilket är bra eftersom det underlättar fläckborttagning. Viktigast är att så snabbt som möjligt försöka få bort fläcken. Intorkade fläckar är mycket svåra att få bort från en heltäckningsmatta.

Första åtgärden om du får fläckar på mattan

Kletiga fläckar:

1. Skrapa bort så mycket som möjligt med exempelvis en bordskniv.

2. Fukta fläcken gång på gång med ljummet vatten.

3. Sug upp efter varje gång med hushållspapper eller torr trasa.

4. Om fläcken inte går bort med vatten, använd lämpligt lösningsmedel (se listan nedan).

Blöta fläckar:

1. Sug genast upp så mycket som möjligt med papper eller en trasa. Tryck försiktigt och gnid inte!

2. Fukta fläcken med ljummet vatten, om det inte är en blodfläck, då ska kallt vatten användas. Använd en mjuk svamp eller rent, vitt bomullstyg. Lägg på nytt hushållspapper och sug upp. Upprepa.

3. Om fläcken fortfarande syns. Titta i listan nedan!

Hårda fläckar:

1. Kyl ned fläcken med isbitar i en plastpåse eller med kylspray.

2. Hacka loss fläcken med en slö kniv. Skrapa bort de största bitarna.

3. Dammsug upp bitarna som kan finnas kvar i mattluggen

 

Ta bort: Typ av rengöringsmedel:
Asfalt, olja Perkloretylen
Blod Diskmedel eller såpa upplöst i kallt vatten. Prova annars med ammoniaktvålvatten.
Bläck T-sprit, ljummet vatten eller ammoniaktvålvatten.
Bär, frukt Ljummet vatten, tvållösning eller ammoniaktvålvatten. Du kan även prova citronsyrelösning.
Läsk Ljummet vatten eller tvållösning.
Choklad, mjölk, ägg Svagt ljummet vatten, tvållösning eller ammoniaktvålvatten.
Fett, smör Absolut kemiskt ren bensin, eller perkloretylen.
Filtpenna (tuschpenna) Ljummet vatten eller ammoniaktvålvatten.
Glass Varm tvållösning.
Gräs Ljummet ammoniaktvålvatten eller T-sprit.
Kaffe, Te Hett tvålvatten.
Ketchup Ljummet vatten eller ammoniaktvålvatten.
Läppstift T-sprit eller perkloretylen.
Rödvin Salt
Senap Ljummet ammoniaktvålvatten.
Skokräm T-sprit eller lacknafta.
Sprit, likör Ljummet vatten eller tvålvatten.
Sås Ljummen tvållösning, T-sprit eller ljummen ammoniaktvålvatten.
Tuggummi, stearin Kyla och perkloretylen.
Urin Ammoniaktvållösning eller ättiksyrelösning.
Öl Varm tvållösning
Läs mer

Black Friday som så många väntat på, men vad är det får påfund egentligen och vart kommer det ifrån?

Som så mycket annat kommer Black Friday inte oväntat från USA, och Wikipedia skriver såhär om fenomenet:

Black Friday kallas i USA den dag som infaller dagen efter Thanksgiving (som är den fjärde torsdagen i november). Det är USA:s största shopping- och readag. Tillsammans med Cyber Monday tre dagar senare markerar det starten på julhandeln och många amerikaner börjar juldekorera och shoppa. Många besöker föräldrar eller andra släktingar under Thanksgiving, vilket ofta innebär en resa, och de arbetar därför inte på fredagen, utan kan till exempel ägna sig åt shopping.

Namnet härstammar ursprungligen från Philadelphia någon gång före 1961, där det beskrev den stora trafik- och fotgängarökningen som kom dagen efter Thanksgiving. Uttrycket började spridas utanför Philadelphia 1975 och är nu en allmän benämning i USA för denna dag. En annan senare uttolkning är att det är denna tidpunkt på året då affärer och företag normalt är “back in black”, när man i bokföringen kan se att året kommer att gå med vinst och inte ge “röda siffror”, men detta är förmodligen en “rebranding” för att ge namnet mer positiva associationer.

Ett antal amerikanska webbutiker erbjuder billigare varor denna dag och riktar sig då även till kunder utanför USA.

Alla butiker öppnar väldigt tidigt, vissa redan vid midnatt, andra oftast klockan 5 eller 7 på morgonen, och stänger väldigt sent, oftast vid 23-tiden.

Trots att Black Friday inte är någon officiellt ledig dag i USA är alla skolor och många arbetsplatser stängda, för att möjliggöra en fyra dagars lång ledighet med Black Friday som så kallad klämdag.

I Sverige såd Black Friday dagen ljus först 2013 och resten är historia!

Självklart har även vi anammat Black Friday och har laddat butiken med massor av varor till ruskigt bra priser. Välkommen in!

Läs mer

Det behöver inte vara så knepigt att rengöra fogar i dusch och badrum, det tar bara lite tid.

Börja med att torka av fogarna med en ren mopp eller trasa.
Applicera efter det ditt vanliga rengöringsmedel i riklig mängd. Låt rengöringsmedlet verka, ca 30 minuter för att få smutsen att lyfta.

Använd en hård borste för att skrubba bort fläckarna, en gammal tandborste brukar fungera bra.

Skölj sen av med vanligt vatten och låt det torka. Är fogarna riktigt smutsiga kan processen behöva upprepas.

Kaket i badrummet rengör du på samma sätt men till skillnad mot fogarna kräver dock kaklet inte att du skrubbar lika mycket för att smutsen ska lossna. Oftast behövs bara en trasa och ett rengöringsmedel du känner dig bekväm med.

Om du har ett marmorkakel kan det vara en bra idé att välja ett mildare rengöringsmedel. Marmor är ömtåligt och förstörs lätt av syran eller av alltför starka rengöringsmedel. För att rengöra ömtåligt marmorkakel är det bäst att bara använda vanlig såpa.

Gamla ekologiska husmorstips för att få rent fogen är att använda bikarbonat, vitvinsvinäger eller väteperoxid, samt en borste.

Läs mer

 

Hos Hedlunds Golv jobbar vi med hundratals olika leverantörer av kakel och klinkers från många olika länder. Edimax är ett av dem. De erbjuder italienskt kakel och klinker i världsklass och bara ta en titt på den här filmen så får du en känsla av hur exklusivt och vackert ett badrum med kakel och/eller klinker därifrån kan vara.

 

Läs mer

 

De senaste åren har marmor i badrummen blivit stort. Till och med väldigt stort. Otaliga är de vackra hotell-liknande marmorbadrum som visas upp i sociala medier som instagram, Facebook och bloggar. Det som för ett antal år sedan ansågs vara “brackigt”, “svulstigt” och “tacky” signalerar idag istället god smak, god ekonomi och koll på stil.

För många är ett lyxigt marmorbadrum drömmen, spelar ingen roll hur stort eller hur litet badrummet är, marmor lyfter allt till oanade höjder. Den svala lyxiga stenen är behaglig att gå på med bara fötter, förutsatt att golvvärme finns installerat eftersom det annars blir ganska kallt.

Marmor finns i flera olika färger, men jag törs nog säga att den vita Carrara marmorn är den som är vanligast förekommande i badrum även om andra färger kommit starkt mot slutet. Med tanke på att många badrum är små och fönsterlösa är den vita stenen att föredra, eftersom den gör rummet större än vad de mörka kulörerna gör. De förminskar istället.

Marmor säljs även i flertalet olika storlekar och former. Allt från flera kvadratmeter stora stenblock till små hexagonformade mosaikplattor. Att blanda olika modeller är populärt och gör att “det händer något” i badrummet.

Tyvärr är det med marmor som med många andra naturmaterial, de är känsliga och det blir lätt fläckar om man inte ser upp. Syror är värst och etsar fula märken i den känsliga stenen. Urin är sådant som lätt ger fula fläckar.

För den som älskar marmor men vill ha något mer tåligt finns snygga och ofta billigare alternativ. Hedlunds Golv har flera olika kakelvarianter att välja på. Den läckra mosaiken nedan är ett exempel på det, den är gjord av återvunnet glas, mer okänslig och prisvärd! De större plattorna har vi på lager för direkt leverans till kund. Priset är betydligt lägre än motsvarande storlek på marmor.

 

 

Så kontentan av det hela är. Carrara marmor är vackert men känsligt och förhållandevis dyrbart. Kakel har ett lägre pris, ser ungefär likadant ut men är mycket mer tåligt.

 

Läs mer

 

Det är en utmaning att få in värme och göra ett badrum “mjukt” och inbjudande. Nuförtiden kläs väggar och golv i våtutrymmen och badrum mer eller mindre alltid med kakel och klinkers, eller med natursten som marmor, kalksten osv. Plastmatta är förstås ett alternativ, men då oftast i kombination kakel på väggarna. Samtliga material är hårda, och ofta blanka, tillsammans med det blanka porslinet i handfat, toalettstolar, badkar etc blir känslan lätt hård och kall. Gröna växter är ett bra sätt för att få till en inbjudande känsla, men eftersom många badrum är fönsterlösa, finns det inte så många växter som trivs i en sådan hemvist.

Ett traditionellt sätt för att mjuka upp exempelvis ett badrum är att tillföra träelement. Det kan handla om en tvättkorg i sjögräs, en bänk eller en pall i trä. Ibland kan det räcka med ett set badborstar i trä för att den där kalla hårda känslan ska mjukas upp. Mjuka fluffiga handdukar och en badrumsmatta gör förstås sitt till, men det behövs vanligtvis något mer, något organiskt.

När miljöhotet hänger över oss och vi i allt större utsträckning gör medvetna val, vänder vi blicken mot naturen för att se vad den har att erbjuda. Där finns så mycket vackert, som är helt miljövänligt och alldeles gratis, det är i princip bara fantasin som sätter gränser.

 

 

Den överlägset mest populära inredningsdetaljen just nu är just det, dvs miljövänlig och helt gratis! Det är nämligen stora vippor av olika vackra gräs. De växer överallt i dikesrenar och i närheten av vatten. Ta en tur på cykel och plocka hem en bunt med vippigt och härligt gräs. Ställ in en vas i badrummet och du kommer att upptäcka att det var just det som saknades för att du skulle känna att du “fick till det”.

På Hedlunds Golv har vi förstås snappat upp den nya trenden och dekorerat butiken och våra montrar med trendigt gräs. Och så hoppas vi att ni kikar förbi oss i butiken, som ligger granne med Bellevuehallen, på lördag den 29 september. Vi har nämligen inte bara dekorerat butiken med trendigt gräs, vi har också späckat den full med en massa fina erbjudanden! Vad sägs om 28% rabatt på allt från Svedbergs, stor REA på både marmormönstrat kakel och 3-stavs parkett, för att nämna något.

Vi bjuder också alla våra besökare på fika under dagen, så varmt välkomna på lördag!

Läs mer

 

Mönstrat golv är åter på tapeten. Efter många års bortavaro är vi på nytt intresserade av härliga mönstrade golv i olika kulörer. Många av de mönstrade golven vi ser idag har en dragning mot det orientaliska och Marocko går i bräschen för den inspirationen.

Mönstrade golv finns både i kakel, heltäckningsmatta, plastmatta och som klickgolv.

Läs mer

 

Parkett kan läggas i olika mönster, även om fiskbensparkett kanske är det vanligaste och mest “kända” parkettmönstret. Holländsk parkett är ocks relativt vanlig i Sverige, men sedan finns ett par lite mindre vanliga mönster att välja mellan om man står i färd med att lägga ett parkettgolv.

Fallande mönster
Fallande mönster läggs fallande, varieras med olika stavlängder. För mer regelbundet mönster läggs tegelmönster med samma stavlängd över hela golvet.

Ruta
Ruta är ett klassiskt mönster som kan läggas antingen rakt eller diagonalt i rummet. Med fördel läggs det t ex när det finns många ingångar och ingen tydlig läggningsriktning finns.

Holländskt mönster – förband
Holländskt mönster läggs med exempelvis tre stående stavar följt av liggande stavar.

Fiskbensparkett
Detta är den mest klassiska läggningen, som ofta läggs med enkelstav eller dubbelstav. Oftast lägger man fiskbensmönster med fris och listband.

LÄGG MED FRIS ELLER LISTBAND

Läs mer

 

Det finns en gammal devis som säger att man aldrig ska mixa fler än 2 olika typer av kakel i ett badrum. Den devisen kan naturligtvis diskuteras eftersom vad som upplevs som snyggt är en subjektiv och inte en objektiv upplevelse.

 

Det man kan säga rent teoretiskt i frågan är att ju fler olika typer av kakel man använder, desto “rörigare” kan det upplevas. Ett tips är att använda ett enkelt kakel som bas och komplettera det med exempelvis mosaik och andra former men i samma färg. Vitt är en färg som lämpar sig bra för olika kombinationer av former. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Det finns massor av inspiration att hämta på nätet. Pintrest exempelvis är ett bra ställe med mycket inspiration samlat på ett och samma ställe. Andra bra ställen är exempelvis olika bloggar. Där hittar man lätt inspiration till både badrum, kök och andra ställen där man kan använda kakel, som i tvättstugan tex.

Och kom ihåg: kakel behöver inte vara dyrt, det finns mängder av alternativ med relativt billigt kakel som ser exklusivt ut bara det används i rätt kombinationer.

 

Läs mer

 

Att bekläda en trappa med en mjuk trappmatta eller trappstegsmatta ger många fördelar och rekommenderas ofta av inredare. Den mjuka stötdämpande trappmattan ger inte bara ett gott halkskydd och dämpat ljud, det ger också hela inredningen ett lyxigt intryck.

Du köper din trappmatta som metervara och anpassar den till måtten på din trappa. Antingen monteras trappmattan med stänger eller så väljer man att montera den utan stänger. Välj en trappmatta av godkvalitet, gärna i sisal (det finns inte på Ikea, Rusta eller Bauhaus, där man istället satsat på mattor tillverkade i plast), så har du en matta som håller mycket länge och är lätt att sköta och hålla ren.

Trappmattan är oftast heltäckande men på senare tid har även sk trappstegsmattor blivit populära. Trappmattor i grått syns allt mer ofta och även sisalmattan går numer att få i grå färg.

Läs mer