De senaste åren har marmor i badrummen blivit stort. Till och med väldigt stort. Otaliga är de vackra hotell-liknande marmorbadrum som visas upp i sociala medier som instagram, Facebook och bloggar. Det som för ett antal år sedan ansågs vara “brackigt”, “svulstigt” och “tacky” signalerar idag istället god smak, god ekonomi och koll på stil.

För många är ett lyxigt marmorbadrum drömmen, spelar ingen roll hur stort eller hur litet badrummet är, marmor lyfter allt till oanade höjder. Den svala lyxiga stenen är behaglig att gå på med bara fötter, förutsatt att golvvärme finns installerat eftersom det annars blir ganska kallt.

Marmor finns i flera olika färger, men jag törs nog säga att den vita Carrara marmorn är den som är vanligast förekommande i badrum även om andra färger kommit starkt mot slutet. Med tanke på att många badrum är små och fönsterlösa är den vita stenen att föredra, eftersom den gör rummet större än vad de mörka kulörerna gör. De förminskar istället.

Marmor säljs även i flertalet olika storlekar och former. Allt från flera kvadratmeter stora stenblock till små hexagonformade mosaikplattor. Att blanda olika modeller är populärt och gör att “det händer något” i badrummet.

Tyvärr är det med marmor som med många andra naturmaterial, de är känsliga och det blir lätt fläckar om man inte ser upp. Syror är värst och etsar fula märken i den känsliga stenen. Urin är sådant som lätt ger fula fläckar.

För den som älskar marmor men vill ha något mer tåligt finns snygga och ofta billigare alternativ. Hedlunds Golv har flera olika kakelvarianter att välja på. Den läckra mosaiken nedan är ett exempel på det, den är gjord av återvunnet glas, mer okänslig och prisvärd! De större plattorna har vi på lager för direkt leverans till kund. Priset är betydligt lägre än motsvarande storlek på marmor.

 

 

Så kontentan av det hela är. Carrara marmor är vackert men känsligt och förhållandevis dyrbart. Kakel har ett lägre pris, ser ungefär likadant ut men är mycket mer tåligt.